Hayatlarımızın içerisinde varolan, fakat kontrolümüzün dışında fark etmeden, kontrolsüzce akan gerçeklerin tebessüm dolu anlamı.

Sağlıklı Uyku Süresi Nedir?

by Arman Memil | 1/15/2007 01:13:00 ÖÖ in , , , |

Çoğumuz hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirmekteyiz. Gerçekten bu kadar uzun süre uyumak zorunda mıyız? Çevremizde seyrek de olsa çok daha kısa süre uyuyan insanlara rastlamaktayız. Uykumuzu kısaltmak mümkün müdür? Daha kısa süre uyursak ne tür problemlerle karşılaşırız? Son yıllarda yapılan araştırmalarla yukarıdaki soruların birçoğunu cevaplamak mümkün olmuştur

Uyku süresinin kişiden kişiye değişmekte olduğu ve bu sürenin 4 saat ile 11 saat arasında değiştiği bilinmektedir. Uyku süreleri genetik faktörlerin etkisi ile kişiden kişiye değişmektedir. Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi belli limitler dışında değiştirmek mümkün olmamaktadır. Süreyi kısaltmak zorunda kaldığımızda uyku yoksunluğu sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız.

Türkiye’de yapılan araştırmalar sonucunda toplumun %75’i 7-8 saat süre ile uyudukları. 8 saatten fazla uyuyanların toplumun %15 ini oluşturduğu saptanmıştır. Tabi hafta içi 6 saat uyuyup hafta sonu 8 saat uyuyanlarında varlıkları unutulmamalıdır.

Kısa uyuyanlar ile uzun uyuyanların uykularının yapısı birbirinden farklılıklar göstermektedir. Kısa uyuyanlar daha yoğun olarak derin yavaş uyku ve REM döneminden oluşan bir uyku uyumaktadırlar. Gece içi uyanıklık sayısı ve 2. faz oranı bu tür insanlarda azalmıştır. Dolayısı ile kısa süreli, ancak daha etkin bir uyku uyudukları söylenebilir. Uzun uyuyanlarda bu fazların uzatılmış olduğu görülür. Sabaha karşı sık sık uyanıp uyuyarak uyku kalitesini düşürürler.

Çocuk Uyku Süresi gelişim için son derece önem taşımaktadır. Hücre gelişimi için 8 saatlik kaliteli bir uyku gerekmektedir. Uykunun kalitesini arttırmak için; uykudan 2 saat öncesine kadar yemek yenmemeli, uykuya yatmadan önce su içilmemeli, oda sessiz ve ışık kuvveti açısından minimum seviyede olmalıdır. Uyku hastalıkları için öncelikle bir psikologla görüşebilir yardım alabilirsiniz.

5 yorum:

  1. Merkal on 15 Ocak 2007 21:04

    Unutulmamasi gereken diğer bir faktör de bir iç biyoritmimiz olduğu. Eğer aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmayı bir şekilde başarabilirseniz o zaman az da uyusanız çok da uyusaniz hergün dinç ve dinamik olduğunuzu göreceksiniz. Ve hayat yatakta geçirilemeyecek kadar kısa bence. Ben aşırı uyumayı hayatın gerçeklerinden bir kaçış olarak görmüşümdür hep, nedense...

     
  2. Adsız on 25 Ocak 2007 12:06

    Uyanma saati bir müddet sonra alışkanlık yaratıyor olsa gerek. Mesela ben haftasonu bile hep erken kalkıyorum. Ayrıca erken kalkmayı çok seviyorum. Günümün yarısını yatakta geçirmek bence çok büyük zaman kaybından başka birşey değil. Geçirilen zaman asla geri gelmiyor. gamze

     
  3. Arman Memil on 10 Şubat 2007 02:44

    Hayatımın uzun bir süresini hafta içi günde 5saat hafta sonuda ortalama bu süreye ek 2 saat ile geçirdim. inanın bir süre sonra insan uyuduğu zaman mutlu olduğunu anlıyor. en azından ben bunu fark ettim :)

     
  4. Adsız on 30 Nisan 2011 22:06

    Google kullanarak blogunuza yer ve ben söylemeliyim, bu benim uzun bir süre içinde gördüler en iyi yazılmış makaleler arasında yer alıyor.

     
  5. Adsız on 22 Mayıs 2011 07:54

    Congratulations on possessing actually certainly one of one of the sophisticated blogs Ive arrive across in a while! Its simply wonderful how much you’ll have the ability to think about away from a factor principally simply due to how visually beautiful it is. Youve place collectively an important weblog site space –nice graphics, motion pictures, layout. This is certainly a should-see web site!

     

Blog Listem

Son Yazılarım


Ziyaretçiler